top of page

Στήριξη ΠτΔ στην πρόταση για κάλυψη μη ιατρικών εξόδων νοσηλειών στο εξωτερικό

Συνέντευξη στον Φιλελεύθερο :


Την ανάγκη οικονομικής στήριξης για την κάλυψη των μη ιατρικών εξόδων των ασθενών και των συνοδών τους, οι οποίοι παραπέμπονται από το κράτος στο εξωτερικό για θεραπεία, ενέγραψε για εξέταση από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου.


Όπως ανέφερε στο philenews ο κ. Αποστόλου πρέπει να καλύπτονται, τουλάχιστον, τα έξοδα μετάβασης, διαμονής και σίτισης.


«Όταν η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από τις διαδικασίες του υπουργείου Υγείας και του ΟΑΥ, αποφασίζει ότι δεν μπορεί να περιθάλψει έναν ασθενή, τον στέλνει στο εξωτερικό για ιατρική θεραπεία, όμως, δεν καλύπτει τα έξοδα του συνοδού και τα μη ιατρικά έξοδα του ασθενή», είπε και υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός σχεδίου για την κάλυψη αυτών των εξόδων των ασθενών και των οικογενειών τους, οι οποίοι πολλές φορές αναγκάζονται να μετακομίσουν στο εξωτερικό για μήνες ή χρόνια.

«Πιστεύω ότι είναι ευθύνη της Πολιτείας να καλύψει αυτές τις ανάγκες, και όχι φιλανθρωπικά ιδρύματα ή οι οικογένειες, τις οποίες βλέπουμε πολλές φορές να πραγματοποιούν εράνους, ενώ αγωνιούν για τον ασθενής τους». Από τη στιγμή, συνεχίζει ο κ. Αποστόλου, που η μετάβαση στο εξωτερικό (π.χ. στο Ισραήλ ή τη Γερμανία) δεν αποτελεί επιλογή των ασθενών, αλλά παραπέμπονται, τότε πρέπει να στηριχθούν και για τα μη ιατρικά έξοδα που προκύπτουν.


«Γνωρίζω περίπτωση από το στενό μου περιβάλλον, όπου κλείνουν δύο χρόνια στη Γερμανία. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για νοσηλείες που διαρκούν για μήνες ή και για χρόνια. Τα έξοδα είναι δυσβάσταχτα. Κάποτε σταματούν από την εργασία τους και οι δύο γονείς».


Ο κ. Αποστόλου υπενθύμισε ότι η πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, δημιούργησε ένα ταμείο, όμως πρόκειται για μια εφάπαξ βοήθεια και όχι «για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που να καλύπτει τα μη ιατρικά έξοδα».


Για το ζήτημα έγινε σχετική αναφορά σε εκδήλωση του ιδρύματος Χριστίνα Αποστόλου, σε ομιλία του υπουργού Εργασίας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως είπε, υπάρχει ένα διαχρονικό μεγάλο κενό για τους ασθενείς που παραπέμπονται στο εξωτερικό. «Η πολιτική βούληση της κυβέρνησής μας, είναι αυτό το κενό να καλυφθεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά από την Πολιτεία».





Comments


bottom of page