top of page

Έτοιμη η μελέτη του ΤΕΠΑΚ για την πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα

Δημοσίευμα Εφημερίδας Πολίτη - Βάσος Βάσου



Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τη Λάρνακα θεωρείται η υποβολή, την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας της μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας και στρατηγικού πλάνου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) για ίδρυση της Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στην πόλη του Ζήνωνα.


Ο Δήμος Λάρνακας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του προς το ΤΕΠΑΚ και ιδιαίτερα προς τον πρύτανη καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη για την έγκαιρη υποβολή στον Νίκο Χριστοδουλίδη της μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας και στρατηγικού πλάνου για την ίδρυση της υπό αναφορά πανεπιστημιακής σχολής.


Χαιρετίζει, παράλληλα,τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις οποίες επανέλαβε την βούλησή του για δημιουργία της σχολής στη Λάρνακα. «Με την υποβολή της μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας του ΤΕΠΑΚ στον ΠτΔ ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την οριστική απόφαση δημιουργίας της εν λόγω σχολής, κάτι που αποτελεί όραμα όλων των Λαρνακέων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας εξέφρασε την ετοιμότητα του δήμου να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να καταστεί εφικτή η δημιουργία της Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στην πόλη το συντομότερο.


Οι δημοτικές αρχές έχουν ήδη εξεύρει τον χώρο όπου θα στεγαστεί η Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης.


Συγκεκριμένα, η σχολή προγραμματίζεται στην περιοχή Μακένζι, στον ίδιο χώρο όπου αναμένεται ν’ ανεγερθούν και τα κτήρια του Cyprus Marine and Maritime Institute (CMMI). «Η ύπαρξη του CMMI στη Λάρνακα αποτελεί και τον βασικό λόγο για τον οποίο έχει παρθεί η πολιτική απόφαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την αποδοχή του ΤΕΠΑΚ, για δημιουργία της δημόσιας σχολής που θα έχει αντικείμενο τη θάλασσα», τονίζει ο Δήμος Λάρνακας.


«Νούμερο ένα στόχος»


Κληθείς να σχολιάσει την πιο πάνω εξέλιξη, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου είπε ότι για τον ίδιο προσωπικά και τη Λάρνακα η φιλοξενία της πανεπιστημιακής σχολής αποτελεί τον πιο σημαντικό στόχο για το 2024. «Είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλα είναι έτοιμα και θεωρώ ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες το θέμα θα κλείσει κι επίσημα με την έγκριση του έργου από το Υπουργικό Συμβούλιο.


Ο στόχος της Λάρνακας και το πλάνο του ΤΕΠΑΚ είναι η σχολή να είναι έτοιμη για να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2027. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η σχολή αυτή θ’ αλλάξει την πόλη μας. Θα υπάρξει σοβαρή ανάπτυξη σε θέματα έρευνας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι σχολές επιστημών της θάλασσας θεωρούνται πια οι σχολές του μέλλοντος. Με την σχολή αυτή η Λάρνακα πρόκειται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τόσο σε ακαδημαϊκό, όσο και σ’ εμπορικό κι επιχειρηματικό επίπεδο πάνω σε θέματα θάλασσας», επισήμανε.



bottom of page