top of page

Δεν θέλουμε ένα κράτος φιλανθρωπίας, θέλουμε ένα κράτος πρόνοιας

Από το ρεπορτάζ του Alphanews.live μετά τη συνέντευξη μου στην τηλεόραση του Alpha για την πρόταση μου για στήριξη των ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία :


"Ανάσα" στις οικογένειες των ασθενών που μεταβαίνουν για θεραπεία στο εξωτερικό, επιχειρεί να δώσει ο Βουλευτές της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, ο οποίος με πολυσέλιδη επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας ζητά κάλυψη των εξόδων μετάβασης, σίτισης και διαμονής του ασθενή και του συνοδού του όταν κρίνεται από το κράτος αναγκαία η μετάβαση του στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους. Η πρόταση του συνυπογράφεται και από την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.


Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο κ. Αποστόλου μιλά για ένα πολύ μεγάλο κενό, το οποίο βάζει τις οικογένειες αυτές σε μια οικονομική πίεση, αφού το ίδιο το κράτος αποφασίζει να στείλει τον ασθενή στο εξωτερικό για να λάβει τη θεραπεία.


Ο κ. Αποστόλου εξήγησε ότι οι ασθενείς στέλνονται συνήθως σε χώρες και πόλεις με πολύ υψηλό κόστος διαβίωσης, την ώρα που οι γονείς ενδεχομένως να χρειάζεται να παραιτηθούν και από την εργασία τους για να είναι κοντά στο παιδί τους και να χρειαστεί επίσης να μείνουν εκεί για μήνες ή και για χρόνια.


Πρόσθεσε ότι το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας αφορά τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα των ασθενών.


Ο κ. Αποστόλου είπε ότι υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη επιλογή είναι το Υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσει το σχέδιο αυτό και να προσθέσει τα έξοδα αυτά. Η δεύτερη επιλογή είναι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας να κάνει δικό του σχεδιασμό.


Σημείωσε ότι πρόκειται για ευθύνη του κράτους να στηρίξει τους ασθενείς και να μην μπαίνουν στη διαδικασία να ζητούν βοήθεια από συνανθρώπους τους και άλλες οργανώσεις.


"Δεν θέλουμε ένα κράτος φιλανθρωπίας, θέλουμε ένα κράτος πρόνοιας."


Ο κ. Αποστόλου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε θετικές εξελίξεις για το θέμα, καθώς οι προσπάθειες είναι εντατικές.





bottom of page