top of page

Εφαρμόζεται η Γονική Άδεια επί πληρωμή και για τους δύο γονείς - Συνάντηση με Υπουργό Εργασίας

Σήμερα στην Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την κυρία Αιμιλιανίδου θέματα που άπτονται του Υπουργείου της και απασχολούν την Επιτροπή.


Είχα καταθέσει σχετική ερώτηση στην Υπουργό στα πλαίσια και του κοινοβουλευτικού ελέγχου για το θέμα της εφαρμογής και στην Κύπρο της γονικής άδειας επί πληρωμή και για τους δύο γονείς.


Να θυμίσω πως το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί πρόταση που κατέθεσα από το 2017. Τον Απρίλιο του 2019 είχε ψηφιστεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετική απόφαση με την οποία η Κύπρος οφείλει να εναρμονιστεί (Οδηγία ΕΕ 2019/1158).


Έχουμε λάβει την διαβεβαίωση από την κυρία Υπουργό ότι μέχρι τον Μάιο θα κατατεθεί νομοσχέδιο στην Βουλή των Αντιπροσώπων το οποίο θα προνοεί γονική άδεια πληρωμή από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων πέραν των αδειών μητρότητας και πατρότητας.


Η στήριξη των οικογενειών, των νεαρών γονιών και της εναρμόνισης της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή αποτελούν για εμένα σημαντική προτεραιότητα.


Σε πλήρη συνενόηση με τους συναδέλφους και την αρμόδια Υπουργό θα συνεχίσω να προσπαθώ για να βελτιώνουμε μικρά ή μεγάλα ζητήματα για το συγκεκριμένο θέμα.



bottom of page