top of page

Θα πετύχουμε τους στόχους που θέτουμε το 2024 όπως και το 2023

Ομιλία Βουλευτή Επαρχίας Λάρνακας ΕΔΕΚ Σ.Κ. Ανδρέα Αποστόλου για τη συζήτηση του Κρατικού προϋπολογισμού του 2024


Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,

Αγαπητές κυρίες και κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,


Κάθε χρόνο βάζουμε νέους στόχους και κάθε τέλος του χρόνου είναι η ώρα του απολογισμού προκειμένου να εξετάσουμε αν συμβάλαμε για να πάρουμε την Πατρίδα και το λαό μας ένα βήμα μπροστά.


Γιατί είναι με πράξεις που αποδεικνύουμε ότι έχουμε πραγματική έγνοια για όσα και για όσους αγωνιζόμαστε.


Κλείνει αυτή την περίοδο η μισή μας θητεία ως μέλη του Κοινοβουλίου. Για εμένα προσωπικά η πρώτη μισή θητεία. Και είναι η ευκαιρία να κάνω το δικό μου απολογισμό αλλά και να ορίσω τους νέους στόχους για το 2024 με αφορμή και τον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί από την Κυβέρνηση για την χρονιά που έρχεται.


Πίστευα και πιστεύω ότι πολύ πιο χρήσιμοι για την Πατρίδα μας είμαστε όταν επιλέγουμε να αφοσιωνόμαστε σε συγκεκριμένους τομείς.


Πιστεύω στην εξειδίκευση και αυτό έκανα τόσο στην επαγγελματική μου ζωή όσο και σήμερα στην κοινοβουλευτική μου θητεία.


Θέτοντας λοιπόν το όραμα μου ενώπιον των πολιτών, όταν ζήτησα τη ψήφο τους, κατέθεσα τους τομείς που ήθελα να εργαστώ και τα θέματα στα οποία ήθελα να αφοσιωθώ. Θέματα που αφορούν την Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια αλλά και την αφοσίωση μου στην ανάπτυξη της επαρχίας μου, της Λάρνακας, καθώς και την ευημερία των ανθρώπων της.


Είμαι χαρούμενος γιατί για όσα πίστεψα ότι μπορούμε να αλλάξουμε, σιγά- σιγά καταφέρνουμε να πετυχαίνουμε μεγάλες και μικρές νίκες κυρίως για τους χρόνιους ασθενείς, τα άτομα με αναπηρία, τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού αλλά και για τους νέους γονείς, όπως εμένα, που η Πολιτεία θα πρέπει εμπράκτως να τους στηρίξει.


Θα καταγράψω λοιπόν τα όσα πιστεύω ταπεινά ότι πετύχαμε στους πιο πάνω τομείς, τα όσα καταγράφονται στον προϋπολογισμό του 2024 αλλά και για όσα θα θέσουμε ως στόχο για τους επόμενους μήνες.


Χαίρομαι γιατί στο τιμόνι του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας βρίσκεται η κυρία Αθηνά Μιχαηλίδου. Άνθρωπος με γνώση και όραμα.


Άνθρωπος δεκτικός και συναινετικός που έφερε ηρεμία στο χώρο της παιδείας και μήνα με μήνα δίνει λύσεις σε προβλήματα που ταλαιπωρούσαν την παιδεία του τόπου μας για χρόνια.


Ήδη στους πρώτους μήνες στο τιμόνι του Υπουργείου πετύχαμε, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης των μαθητών στη Μέση Εκπαίδευση, την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση, την επέκταση του ολοήμερου σχολείου και την έναρξη του προγράμματος εγκατάστασης κλιματιστικών στα σχολεία μας.


Χαίρομαι επίσης ιδιαίτερα γιατί η πρόταση νόμου που κατέθεσα για την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό αγκαλιάστηκε τόσο από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας όσο και τον ΚΟΑ και ψηφίστηκε από την ολομέλεια του σώματος και αποτελεί νόμο του Κράτους.


Σε συνεργασία με την κυρία Μιχαηλίδου αλλά και με την κυρία Κανάρη εγκρίθηκε η πρόταση μας για την ανάγκη στήριξης παιδιών με πολύ σοβαρές αναπηρίες που έχουν ανάγκη εξειδικευμένου συνόδου-νοσηλευτή για να μπορούν να φοιτούν με ασφάλεια στα σχολεία μας. Το κάθε παιδί έχει το δικαίωμα στη φοίτηση, στην αγάπη, στη φιλία, στο παιχνίδι.


Ορίσαμε μαζί και σε συνεργασία τους στόχους για την νέα χρονιά οι οποίοι αφορούν:


Την σταδιακή επέκταση της δωρεάν προδημοτικής από την ηλικία των τεσσάρων δημιουργώντας σε συνάρτηση και με το πρόγραμμα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης των παιδιών και των οικογενειών από τη βρεφική ηλικία μέχρι και το δημοτικό.


Την αναβάθμιση του ολοήμερου σχολείου με τη διασύνδεση του με τον πρωινό χρόνο, την λειτουργία του όλους τους μήνες λειτουργίας των σχολείων, καθώς και την επέκταση του και σε άλλα σχολεία προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης.


Την ολοκλήρωση του διαλόγου και την σταδιακή εφαρμογή της Ενιαίας Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης και κατάθεση της νέας νομοθεσίας τους επόμενους μήνες αλλά και την ουσιαστική στήριξη των παιδιών με αναπηρίες με στόχο την απρόσκοπτη ένταξη τους στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.


Για εμένα όμως η μεγαλύτερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι η έξαρση της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού.


Δεν μπορούμε πλέον να επενδύουμε μόνο στο θέμα της καταστολής πρέπει να επενδύσουμε σοβαρά στα θέματα της πρόληψης. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας το σεβασμό της διαφορετικότητας, την αγάπη, την ενσυναίσθηση. Πρέπει να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε προγράμματα που να εκπαιδεύουν παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς.


Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη συνεργασία του Υπουργείου με έναν εξαιρετικό ακαδημαϊκό και φίλο των Δρ Κώστα Φάντη όπως επίσης χαίρομαι γιατί ξεκινήσαμε φέτος να εφαρμόζουμε ως Ίδρυμα Χριστίνα Αποστόλου σε συνεργασία με το Υπουργείο και το Hope For Children ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά από την προδημοτική μέχρι και το λύκειο. Έχουμε όμως αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Και θα το πράξουμε με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμό και πάντα σε συνεργασία με όσους έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα.


Λίγο πριν το τέλος αυτής της χρονιάς πετύχαμε ένα πολύ σημαντικό στόχο για τον οποίο εργαζόμασταν εδώ και πολλά χρόνια. Με την εκλογή μου στην Βουλή των Αντιπροσώπων ζήτησα όπως εγγραφεί το θέμα για την ανάγκη διορισμού νέου προέδρου και μελών της Εθνικής Επιτροπής για τον Καρκίνο μετά τον διορισμό της κυρίας Στέλλας Κυριακίδου στη θέση της Επιτρόπου Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο Δρ Παύλος Δράκος και τα μέλη της Επιτροπής ολοκλήρωσαν όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για τη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου. Του φορέα που θα συντονίζει, θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί όλες τις δράσεις για τη στήριξη των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους.


Η ένταξη της δημιουργίας του στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά και την Υπουργό Υγείας κυρία Πόπη Κανάρη.


Μέσα από την Μόνιμη Επιτροπή Καρκίνου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου στην οποία συμμετέχω και σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή θα εργαστούμε για την υλοποίηση του τους επόμενους μήνες.


Η λειτουργία στη Λάρνακα του κέντρου ανακουφιστικής φροντίδας του ΠΑΣΥΚΑΦ αλλά και η έναρξη των εργασιών της διαμόρφωσης του δεύτερου ορόφου της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας όπου θα φιλοξενηθεί η Μονάδα Καθημερινής Φροντίδας Καρκινοπαθών αποτελούν σημαντικές διεκδικήσεις μας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών φροντίδας για τους καρκινοπαθείς της επαρχίας μας.


Η συνεργασία μου με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Θαλασσαιμίας και η ομόφωνη έγκριση της πρότασης νόμου που κατέθεσα για εγγραφή εθελοντών αιμοδοτών με την έκδοση της άδειας οδήγησης αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος. Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί η υλοποίηση της νομοθεσίας.


Η ένταξη των υπηρεσιών αποκατάστασης στο ΓΕΣΥ αποτελεί σημαντική κατάκτηση για την χρονιά που έφυγε. Βέβαια εκκρεμεί η έγκριση της νομοθεσίας για τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης όπως επίσης και η ανάγκη για επέκταση του σχεδίου στήριξης των χρόνιων ασθενών μετά την νοσηλεία τους.


Η πρόσφατη συμφωνία του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία Ηπατολογικής Κλινικής αποτελεί επιβράβευση των αγώνων των ασθενών και των συνδέσμων τους. Θα ήθελα να συγχαρώ τον καλό φίλο δημοσιογράφο Σταύρο Κυπριανού για την καταλυτική του παρέμβαση, τον αγώνα και την επιμονή του. Επίσης θέλω να συγχαρώ τους συνδέσμους ασθενών των ατόμων με ηπατολογικά προβλήματα για τις άοκνες προσπάθειες τους και την αφοσίωση στον στόχο που επιτυγχάνεται.

Μια από τις μεγαλύτερες πληγές και αδικίες αποτελεί η διαχρονική απουσία της Πολιτείας στη στήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους που αναγκάζονται να μεταβούν στο εξωτερικό για θεραπεία.


Οικογένειες που το ίδιο το Κράτος τους στέλνει στο εξωτερικό γιατί δεν μπορεί να τους περιθάλψει στην Κύπρο αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για μήνες ή ακόμη και για χρόνια. Δυστυχώς απουσιάζει ένα οργανωμένο σχέδιο στήριξης αυτών των οικογενειών. Γνωρίζω πολύ καλά το πρόβλημα και η αφοσίωση μου στην επίλυση του αποτελεί για εμένα στόχο ζωής.


Για 17 χρόνια μέσα από το Ίδρυμα Χριστίνα Αποστόλου και σε συνεργασία με άλλους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς που επιτελούν σπουδαίο και θεάρεστο έργο προσπαθούμε να καλύψουμε την απαράδεκτη απουσία της Πολιτείας. Δεν μπορεί όμως η ιδιωτική πρωτοβουλία να αναλαμβάνει τις ευθύνες του Κράτους ούτε η φιλανθρωπία να αντικαθιστά το Κράτος πρόνοιας.


Με την εκλογή μου ανέλαβα πρωτοβουλία η οποία χαίρομαι γιατί αγκαλιάζεται ομόφωνα και αποτελεί πλέον απαίτηση της κοινωνίας των πολιτών.

Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Υπουργό Υγείας και την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας για το θέμα. Χαίρομαι γιατί ο ίδιος ο Πρόεδρος ζήτησε σε συνέδρια του Υπουργικού Συμβουλίου από την Υπουργό Υγείας να ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και να το καταθέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.


Δυστυχώς ο προϋπολογισμός που έχουμε ενώπιον μας δεν περιλαμβάνει σήμερα αυτό τον σχεδιασμό. Έχω, όμως, την διαβεβαίωση ότι τους επόμενους δύο μήνες θα ολοκληρωθεί και θα υλοποιηθεί μέσα από την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού.


Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθούμε στενά το θέμα και θα ήθελα να στείλω μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να ανατρέψει αυτόν τον σχεδιασμό.


Μέσα στις προσπάθειες μας για την χρονιά που φεύγει αλλά και για αυτή που έρχεται είναι και τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας.


Η πρόταση νόμου που κατέθεσα για τον εκσυγχρονισμό των αναπηρικών επιδομάτων και τον τερματισμό της απαράδεκτης πρόνοιας της νομοθεσίας για αποκοπή τους όταν ατόμο με αναπηρία παντρευτεί λόγο εισοδημάτων του ή της συζύγου στηρίζεται τόσο από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας όσο και από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες αλλά και την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θέλω να ευχαριστήσω τις οργανώσεις αναπήρων για τη συνεργασία και τη στήριξη.


Ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών είναι και η πρόταση νόμου που κατέθεσα και αφορά την αύξηση των ποινών για στάθμευση σε χώρους αναπήρων από μη δικαιούχα άτομα.


Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του επιδόματος φροντίδας και η αναγνώριση του ρόλου των άτυπων φροντιστών θα πρέπει να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα στην προσπάθεια στήριξης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιων ασθενών και στήριξης των οικογενειών τους.


Στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από δική μας εισήγηση έχει ενταχθεί το ζήτημα της επέκτασης τόσο της άδειας μητρότητας όσο και της άδειας πατρότητας. Θέμα το οποίο αναμένεται να ενταχθεί στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.


Στη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούμε και την επαρχία από την οποία προερχόμαστε. Στη Λάρνακα εργαζόμαστε με ενότητα και συναίνεση. Χαίρομαι γιατί η πρόταση που είχα κατάθεσει στο Δήμαρχο Λάρνακας κ.Ανδρέα Βύρα πριν και μετά την εκλογή μου γίνεται πράξη. Με ενιαία φωνή και συντονισμό διεκδηκούμε για την επαρχία μας.

Είχαμε επισκεφθεί το Δήμαρχο Λάρνακας κατά την προεκλογική περίοδο με τον τότε υποψήφιο και σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη.


Στη συνάντηση ορίσαμε το στόχο για τη δημιουργία δημόσιας Πανεπιστημιακής Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Λάρνακα.


Μετά την εκλογή του, είμαι σε συνεχή επικοινωνία τόσο μαζί του όσο και με την Υπουργό Παιδείας καθώς και με τον Πρύτανη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Δήμαρχο Λάρνακας για την υλοποίηση του έργου.


Το ΤΕΠΑΚ ετοιμάζει την μελέτη που έχει ζητηθεί. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι τις επόμενες εβδομάδες αυτή θα είναι έτοιμη και θα κατατεθεί επισήμως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος θα υλοποιήσει την υπόσχεση του.


Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κύριο Γιάννη Παναγιώτου γιατί ενήργησε άμεσα και ανταποκρίθηκε στην έκκληση μου να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία για την κατάργηση της οδηγίας sevezo και την έναρξη της ανάπτυξης μιας μεγάλης περιοχής των πρώην διυλιστηρίων των Δήμων Λάρνακας και Λιβαδιών και της Κοινότητας Ορόκλινης.


Η Λάρνακα, η πόλη και η επαρχία μας, θα είναι στο επίκεντρο της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Θέλουμε όμως η ανάπτυξη αυτή να υλοποιηθεί βάζοντας πάνω από όλα την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μας.


Κάθε χρονιά θέτω τους δικούς μου στόχους και είμαι βέβαιος ότι το 2024 θα είναι μια χρονιά που σε συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση θα τους πετύχουμε.


Η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα, η υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου για κάλυψη των μη ιατρικών εξόδων ασθενών και των συνοδών τους όταν μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία, η επέκταση της δωρεάν προδημοτικής αλλά και η κατάργηση της αναχρονιστικής ρύθμισης για αποκοπή του αναπηρικού επιδόματος λόγο εισοδημάτων του ή της συζύγου για εμένα αποτελούν βασικές προτεραιότητες που θα ήθελα να πετύχω τους επόμενους μήνες.


Δεν θα μπορούσα να κλείσω την ομιλία μου χωρίς να ευχαριστήσω θερμά όσους με στήριξαν στο κοινοβουλευτικό μου έργο αυτή την χρονιά.


Τον συνεργάτη μου Κυριάκο Παύλου για την πολύτιμη βοήθεια, την υπομονή και την κατανόηση.


Τη συνεργάτιδα της ΕΔΕΚ Έλενα Κοζάκου και όλους τους λειτουργούς του κόμματος.


Τις γραμματείες των επιτροπών που συμμετέχω αλλά και όλων των κοινοβουλευτικών επιτροπών καθώς και τη διεύθυνση και όλο το προσωπικό της Βουλής των Αντιπροσώπων.


Ευχαριστώ θερμά την Πρόεδρο της Βουλής κυρία Αννίτα Δημητρίου, τους προέδρους και τα μέλη των επιτροπών που συμμετέχω για την αγαστή συνεργασία αλλά και όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες. Άλλωστε είναι με συνεργασία που παίρνουμε τον τόπο μας μπροστά.


Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Δρ Μαρίνο Σιζόπουλου για την εμπιστοσύνη που δείχνει καθημερινά στο πρόσωπό μου.


Πρώτα και πάνω από όλα όμως θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου για τη στήριξη αλλά κυρίως την κατανόηση. Τον πατέρα μου που είναι το μεγαλύτερο μου στήριγμα.


Αναφορικά μ’ εμένα, θα συνεχίσω να έχω ψηλά τη έννοια της συναίνεσης και της συνεργασίας και με χαμηλούς τόνους να πετυχαίνουμε στόχος πάρα να δημιουργούμε αχρείαστη ένταση και προβλήματα.

Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο.


Ιδιαίτερα σε όσους δίνουν τον δικό τους αγώνα. Και γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι δεν είναι για όλους εύκολη αυτή η περίοδος και δεν είναι όλα τα σπίτια γεμάτα χαρά και υγεία.


Ιδιαίτερες ευχές σε όσους αυτά τα Χριστούγεννα παλεύουν για την υγεία τους και σε όσους τους αγαπούν και τους φροντίζουν. Σε όσους θα περάσουν τις γιορτές σε ένα νοσοκομείο εντός ή εκτός Κύπρου. Η σκέψη μου είναι μαζί τους. Ο Θεός και η Παναγιά μας μαζί σας.


Και να μην ξεχνάμε ότι η νέα χρονιά δεν θα γίνει καλύτερη μέσα από τις ευχές αλλά μέσα από τις πράξεις μας. Και οι πράξεις μας πάντα πρέπει να έχουν ως στόχο των άνθρωπο. Άλλωστε αυτό είναι το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.


Καλή λευτεριά στο λαό και στην Πατρίδα μας.



bottom of page