top of page

Μαζί με τις οργανώσεις αναπήρων κτίζουμε το Κράτος Πρόνοιας που θέλουμε

Ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων για την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας νομοθεσίας για την στήριξη των ατόμων με αναπηρίες με στόχο την πλήρη και χωρίς εκτροπές εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.


Σε κοινή συνεδρίαση η Επιτροπές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξέτασαν τα όσα μέχρι σήμερα υλοποίησε η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τα όσα θα πρέπει να υλοποιηθούν για την πλήρη εναρμόνιση της Πατρίδας μας με τα όσα ο ΟΗΕ καταγράφει στην Σύμβαση.


Αυτό που πρέπει όλοι να αντιληφθούν είναι ότι οι ευθύνες του Κράτους δεν τελειώνουν με την επιδοματική πολιτική αλλά η κυρία ευθύνη της Πολιτείας είναι η πλήρη ένταξη των συνανθρώπων μας με αναπηρίες στο κοινωνικό σύνολο, στην εργασία, στην παιδεία.


Έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο θέσεων που αφορούν την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, την επιδοματική πολιτική, την ενίσχυση των προγραμμάτων στήριξης των Κέντρων Ημέρας και των Κατοίκων Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.


Μερικές από τις προτάσεις που καταθέσαμε είναι οι εξής:


  • Άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για την Ενιαία Εκπαίδευση μετά από διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη

  • Ενίσχυση του πλαισίου υποστηρικτών θεραπειών εντός του ΓεΣΥ (Φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες) και ένταξη στο Σύστημα των συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών ψυχολόγων

  • Κάλυψη των εξόδων των Κέντρων Ημέρας ενηλίκων ατόμων με αναπηρίες στο 100% από το Γραφείο Ευημερίας

  • Επαρκής αριθμών κατοικιών υποστηριζόμενης διαβίωσης για όλα τα άτομα με αναπηρίες

  • Κατάργηση του ηλιακού ορίου για τα αναπηρικά επιδόματα


Γνωρίζουμε τι έχουμε πετύχει, αλλά κυρίως γνωρίζουμε που πρέπει να φτάσουμε. Μόνο με συνεργασίες και διάλογο με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες θα τα καταφέρουμε.

bottom of page