top of page

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Γ.Γ. του ΕΤΕΚ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του ΕΤΕΚ για την φιλοξενία στα γραφεία του Επιμελητηρίου. Ως Πολιτικός Μηχανικός και μέλος του ΕΤΕΚ γνωρίζω την σπουδαία δουλειά που γίνεται από το Επιμελητήριο.


Παραθέτω το δελτίο τύπου που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση μας :


Σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΤΕΚ συνάντηση μεταξύ του κ. Ανδρέα Αποστόλου, βουλευτή του Κινήματος Σοσιαλοδημοκρατών ΕΔΕΚ, του προέδρου του ΕΤΕΚ κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντή και του γενικού γραμματέα του ΕΤΕΚ κ. Πλάτωνα Στυλιανού. Κατά τη συνάντηση έγινε συζήτηση και ανταλλάχθηκαν απόψεις για διάφορα καίρια ζητήματα που απασχολούν τους μηχανικούς και την κοινωνία, για τα οποία διαφάνηκε να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό συναντίληψη όπως μεταξύ άλλων:


Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών αδειοδότησης αναπτύξεων, μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας για την ηλεκτρονική υποβολή και διαχείριση αιτήσεων.


Οι μέθοδοι ανάθεσης και υλοποίησης δημοσίων έργων, με έμφαση στη διασφάλιση της ποιότητας στο σχεδιασμό και το τελικό αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε η ανάγκη ένταξης ποιοτικών κριτηρίων για την αξιολόγηση προτάσεων/προσφορών και την ανάθεση συμβάσεων για έργα του δημοσίου, καθώς και η σημαντικότητα της κατάρτισης ενός στρατηγικού σχεδιασμού εκ μέρους της πολιτείας για τον έγκαιρο και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό για την υλοποίηση δημοσίων έργων.


Επίκεντρο της συνάντησης αποτέλεσε το θέμα της αναβάθμισης της παροχής υπηρεσιών μηχανικής επιστήμης και του κύρους του μηχανικού μέσω της διασφάλισης ενός υγιούς περιβάλλοντος προκήρυξης διαγωνισμών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις στρεβλώσεις που έχουν παρατηρηθεί στην εφαρμογή της Εγκυκλίου ΓΛ/ΑΑΔΣ 104 «Υπηρεσίες Συμβούλων Μελετητών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων» κατά την προκήρυξη έργων του δημοσίου, με την κατακύρωση προσφορών που αποκλίνουν σημαντικά από την εκτιμημένη αξία της σύμβασης.


Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει στον κ. Αποστόλου και να ζητήσει τη στήριξή του για καίρια ζητήματα για τα οποία εκκρεμεί η νομοθετική τους ρύθμιση, περιλαμβανομένου:


Της τακτικής επιθεώρησης κτηρίων, ως μέτρο διασφάλισης της ασφαλής χρήσης του κτηριακού αποθέματος της χώρας μας και κατά συνέπεια της δημόσιας ασφάλειας.


Της υποχρεωτικής επίβλεψης ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων, με γνώμονα τη διασφάλιση της ασφαλής χρήσης και λειτουργίας τους και της διπλής αδειοδότησης των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών


Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η προωθούμενη τροποποίηση των ρυθμίσεων για μειωμένο ΦΠΑ για πρώτη κατοικία. Ειδικότερα, το ΕΤΕΚ επεσήμανε ότι η προώθηση της εν λόγω τροποποίησης την παρούσα περίοδο θα είναι ιδιαίτερα ζημιογόνα για τον κατασκευαστικό τομέα και την οικονομία ευρύτερα. Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι στην προτεινόμενη ρύθμιση δεν εξετάζονται σημαντικοί παράμετροι, πέραν του μεγέθους μιας κατοικίας, όπως είναι το κόστος κατασκευής/αξίας της ανάπτυξης.






bottom of page