top of page

Συνέντευξη στην Εφημερίδα Καθημερινή





Ποια θέματα σκοπεύετε να προωθήσετε στο Ευρωκοινοβούλιο σε περίπτωση εκλογής σας;



Πιστεύω στην εξειδίκευση. Αυτό έκανα και στα τρία χρόνια κοινοβουλευτικής μου θητείας. Είναι γνωστό ότι στην Βουλή των Αντιπροσώπων ασχολούμαι κυρίως με θέματα υγείας, παιδείας και πρόνοιας. Ο λόγος που διεκδικώ μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι γιατί σε αυτά τα θέματα αλλά και σε άλλα που αφορούν την ποιότητα της ζωής μας οι αποφάσεις παίρνονται κατά κύριο λόγο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Ταπεινά πιστεύω ότι ως Ευρωβουλευτής θα μπορέσω να υλοποιήσω της πολιτικές που οραματίζομαι για τους ανθρώπους και ειδικότερα για τους χρόνιους ασθενείς, τα άτομα με αναπηρίες και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει Κύπριος Ευρωβουλευτής που να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και στην Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Η ΕΔΕΚ είναι το κόμμα που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πιστεύουμε ότι η εκλογή Ευρωβουλευτή από την ΕΔΕΚ είναι πολύ σημαντική και για την Κύπρο.


 

Από Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών καταλήξατε Βουλευτής Λάρνακας και Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ. Πώς προέκυψε αυτή η αλλαγή πολιτικής στέγης; Ποιες ομοιότητες και ποιες διαφορές εντοπίζεται μεταξύ των δύο κομμάτων;  



Δεν υπήρξε αλλαγή πολιτικής στέγης. Η Συμμαχία Πολιτών συμπορεύτηκε με την ΕΔΕΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2021. Ήταν μια σωστή απόφαση την οποία στήριξα και πρωτοστάτησα στο να γίνει πράξη. Τόσο στο εθνικό ζήτημα όσο και στα θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής οι θέσεις ήταν ταυτόσημες. Ήταν μια ορθή, εκ του αποτελέσματος, απόφαση. Σήμερα είμαι Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ. Ευχαριστώ την ηγεσία, τα στελέχη και τα μέλη της ΕΔΕΚ για την εμπιστοσύνη που δείχνουν καθημερινά στο πρόσωπο μου. Πιστεύω ότι εργάζομαι με αφοσίωση για να τιμήσω τόσο την δική τους εμπιστοσύνη όσο και την εμπιστοσύνη των πολιτών από διάφορους ιδεολογικούς χώρους που πιστεύουν και στηρίζουν το όραμα και τις προσπάθειες μου.



Καλεσμένος στην εκπομπή «Unorthodox», του Alpha Podcast είχατε αναφέρει πως η ΕΔΕΚ μπορεί να «χτυπήσει» την 6η έδρα με ποσοστά υψηλότερα από 6,7%. Οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής ωστόσο κατατάσσουν το σοσιαλιστικό κόμμα με ποσοστά της τάξης του 3-4%. Πως μπορεί η ΕΔΕΚ να πάει κόντρα στα προγνωστικά;  



Τόσο το 2019 όσο και το 2021 οι δημοσκοπήσεις την αντίστοιχη περίοδο είχαν την ίδια περίπου απόκλιση με τα τελικά αποτελέσματα που κατέγραψε η ΕΔΕΚ. Για παράδειγμα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου του 2021 έδειχνε την ΕΔΕΚ στο 3,7%. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν είναι ευθύνη ή λάθος των δημοσκοπήσεων αλλά είναι οι ιδιαιτερότητες που έχει η ΕΔΕΚ και ο κόσμος της. Σήμερα οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν για την ΕΔΕΚ ένα ποσοστό 4% χωρίς αναγωγή και με 50% συσπείρωση. Με αυτά τα δεδομένα θεωρώ απόλυτα εφικτό τον στόχο η ΕΔΕΚ να λάβει ποσοστά ψηλότερα από τις βουλευτικές εκλογές και να καταλάβει μια από τις έξι έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Και επειδή γίνεται μια συζήτηση αν το πέμπτο κόμμα θα καταλάβει έδρα να σας πω πως με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών η ΕΔΕΚ που κατέλαβε την πέμπτη θέση θα λάμβανε έδρα γιατί το δεύτερο κόμμα θα έχανε την δεύτερη του έδρα. Συμφωνώ απόλυτα με τις αναλύσεις που γίνονται ότι ακόμη και αν η ΕΔΕΚ τερματίσει στην πέμπτη θέση θα διεκδικήσει την δεύτερη έδρα του κόμματος που θα τερματίσει στη δεύτερη θέση.



Η ΕΔΕΚ στις φετινές εκλογές συνεργάζεται με το Κίνημα ΕΛΠΙΣ. Αποτελεί ακόμη μία «ευκαιριακή συμμαχία» για να διατηρηθούν τα ποσοστά του κόμματος ή θα υπάρξει κάτι περισσότερο;  



Πάντα σεβόμαστε τις συνεργασίες που γίνονται τόσο με οργανωμένα σύνολα όσο και με προσωπικότητες. Απτό παράδειγμα η συνεργασία που έγινε το 2021 στις βουλευτικές εκλογές. Έχουμε ένα πολύ αξιόλογο ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές αλλά και στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ψηφοδέλτια που αποτελούνται από μέλη και στελέχη της ΕΔΕΚ αλλά και από πολίτες και προσωπικότητες που δεν ανήκαν στην ΕΔΕΚ. Να είσαστε βέβαιοι ότι οι συνεργασίες αυτές θα συνεχίσουν και μετά τις εκλογές.



Θα τεθεί ζήτημα αμφισβήτησης της ηγεσίας σε περίπτωση μη εκλογής Ευρωβουλευτή;  



Η ΕΔΕΚ θα εκλέξει Ευρωβουλευτή. Ειλικρινά πιστεύω ότι είναι ένας απόλυτα εφικτός στόχος. Δεν είναι μόνο αναγκαίο για την ΕΔΕΚ αλλά είναι επωφελές κυρίως για την Κύπρο. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές καθορίζουν της πολιτικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να είμαστε εκεί. 



Η ΕΔΕΚ αλλά και εσείς προσωπικά στις Προεδρικές Εκλογές στηρίξατε Νίκο Χριστοδουλίδη. Ποια η σχέση σας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πως κρίνετε μέχρι στιγμής τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη;



Είναι γνωστό ότι η σχέση μου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας φίλο Νίκο Χριστοδουλίδη είναι εξαιρετική. Έχουμε μια μακροχρόνια φιλία και συνεργασία. Εργάστηκα προσωπικά για τη διαμόρφωση του προγράμματος διακυβέρνησης του ειδικότερα στα θέματα υγείας, παιδείας και πρόνοιας. Χαίρομαι γιατί πολλές από τις πολιτικές που προτείναμε έχουν υλοποιηθεί και σε αυτό είμαι αφοσιωμένος. Θεωρώ πως είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των Ευρωβουλευτών και του Προέδρου και των Υπουργών. Αυτό θα πράξω αν οι πολίτες με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.





Comments


bottom of page